środa, 8 lipca 2015

Egzotyczna Polska Wschodnia - part 4 - kuchnia litewska

Jadąc wzdłuż granicy litewskiej, nie można zapomnieć o smakowitej kuchni tego regionu. Jakie specjały spotkamy w litewskich knajpkach:

Cepeliny - pyzy/pierogi lepione z ciasta na bazie ziemniaków i nadziewane farszem z mięsa z dodatkiem cebuli i przypraw

Kibiny -  duże pierogi nadziewane farszem np. Mięsnym i pieczone 

Babka ziemniaczana - ze skwarkami, zapiekana w piekarniku, babcina nie do powtórzenia 

Chłodnik litewski - z buraków, ogórków, kwaśnego mleka, śmietany, jajek, koperku

Kiszka ziemniaczana  – jelito wieprzowe wypełnione ziemniakami lub ziemniakami z mięsem wieprzowym, boczkiem lub słoniną 

Pierogi z ziemniakami i kiszoną kapustą - moja ulubiona wersja pierogów, z babcinych przepisów

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz